Smegma onder de rand van de eikel?

Wat is smegma?

Alle zoogdieren, mannelijk en vrouwelijk, kunnen smegma aanmaken. Smegma is te herkennen als wit vocht en kan door de melkzuurbacteriën een sterke geur afgeven. Het vocht bestaat uit dode, afgestoten huidcellen die zich ophopen in een plooi van het lichaam: in dit geval onder de voorhuid bij mannen.

Kan het kwaad?

Het aanmaken van smegma is een natuurlijk en normaal proces. Het verschijnsel zelf kan dan ook geen kwaad en er zijn zelfs theorieën die zeggen dat smegma het afrollen van de voorhuid makkelijker maakt. Echter als smegma niet regelmatig wordt afgespoeld kan het irritatie veroorzaken. De voorhuid en glanspenis kunnen hierdoor ontstoken raken. Het is daarom belangrijk dat mannen doen aan verzorging en hygiëne. Sommige experts beweren dat deze ontstekingen een verhoogd risico op peniskanker kunnen geven.

Hoe los je het op?

Jezelf goed verzorgen is eigenlijk de enige oplossing om smegma te verwijderen, te voorkomen en om ervoor te zorgen dat smegma zich niet gaat ophopen. Dit doe je door:

  1. De schaamstreek en dan met name onder de voorhuid de huid goed schoon te maken met lauw water 
  2. Tijdens het wassen de voorhuid zo ver mogelijk naar achteren te halen zodat je er goed bij kunt
  3. De eikel en de rand onder de eikel goed schoon te maken
  4. RINZ24 Men’s Intimate Wash te gebruiken. Deze wash reinigt veel groniger dan water en verzorgt ook nog eens de huid. Doordat de wash een ultieme pH-waarde bevat, zorgt het ervoor dat het natuurlijke evenwicht in balans blijft
  5. Na de wasbeurt de penis goed af te spoelen met water zodat er geen zeepresten achterblijven
  6. Jezelf goed af te drogen. Een vochtige huid is namelijk de ultieme omgeving voor het produceren van smegma.