Testikels scheren

Iedere man zal meemaken dat de intieme delen geschoren moeten worden. Maar we weten ook allemaal dat, net als bij het scheren van het gezicht, er tijdens en na het scheren wondjes of irritatie kunnen ontstaan. Dit kan belemmerend werken tijdens zittend of staand werk, sport of tijdens de seks. Daarom geven we jou een aantal belangrijke tips en technieken die het scheren van je testikels een stuk comfortabeler maakt en voorkomt dat je onnodig last hebt van wondjes, jeuk en irritatie. Want gekrab aan de balzak komt nooit goed uit. Toch kan het zo zijn dat je, ondanks het opvolgen van deze tips, jeuk ervaart. Lees dan Jeuk aan de balzak? Hier de oplossing! voor adviezen over jeuk en het voorkomen ervan. 

Plooitjes, hoekjes en kantjes

Wat moet ik doen met al die plooitjes, hoekjes en kantjes? Hoe kom ik van die lange haren af? Als het al een paar weken geleden is, zal er zich al een aardig bosje hebben kunnen vormen in de schaamstreek. En met een trimmer over je testikels heen gaan is niet altijd aan te raden… 

De penis scheren

  1. Begin bij veel haar altijd met bovenaan eens goed te trimmen. Dat maakt het scheren veel gemakkelijker en minder irriterend voor de huid. 
  2. Zorg ervoor dat, zodra je met het scheermes aan de slag gaat, de schaamstreek eerst gereinigd is met warm water. Het makkelijkste is om dat onder de douche te doen, maar jezelf wassen aan de wasbak kan natuurlijk ook. Het water zorgt er namelijk voor dat het schaamhaar zachter wordt en frist de huid op, waardoor je schoon te werk kan gaan. 
  3. Breng een goede hoeveelheid scheerschuim of wasgel aan. Dit gaat irritatie en gevoeligheid tegen en zorgt ook voor een extra fris gevoel achteraf. 
  4. Maak je mesje nat en scheer dan van boven naar onder. De andere richting op scheren kan voor problemen zoals ingegroeide haartjes of jeuk gaan zorgen. 
  5. Even goed naspoelen met warm en daarna koud water! 
  6. Dan komt het gevoeligste en moeilijkste deel waar we niet onderuit kunnen, de balzak.

De balzak scheren

Hier kunnen we maar beter uit de buurt blijven met de trim-machine. De balzak is een delicaat stuk huid en kan gemakkelijk beschadigd raken door de bewegende mesjes van een trimmachine. Voor de balzak zijn twee technieken die je kunt gebruiken:

  1. Het is niet comfortabel, maar als je je zaakje even in koud water kan houden kruipt deze heel strak tegen je lichaam aan. Alle plooien zijn bereikbaar en met een goede hoeveelheid scheerschuim of wasgel kun je heel gemakkelijk alle haren verwijderen. Eens goed spoelen en wassen met RINZ24 Men’s Intimate Wash (link) en je zaakje is weer zo goed als nieuw.
  2. De tegenovergestelde techniek is die van het straktrekken van de huid. Hierbij moet de balzak volledig ontspannen zijn en dit bereik je vaak door (lauw)warm water te gebruiken. Trek de huid die je wilt scheren strak en scheer deze met rustige bewegingen en met de groeirichting mee. Hoe vlakker het oppervlak van de huid, hoe beter en gladder het scheermes scheert. Spoel je scheermesje goed schoon tijdens het scheren. Scheermesjes raken snel verstopt en gaan hierdoor minder goed scheren. Dit zal uiteindelijk voor meer irritaties tijdens het scheren gaan zorgen. Ben je niet tevreden over het resultaat? Ga vooral geen druk uitoefenen op de huid of tegen de haargroeirichting in scheren. Zo haal je jezelf waarschijnlijk alleen maar open of heb je na een paar dagen last van ingegroeide haartjes. 

Ontharen in plaats van scheren

Even snel met een scheermes aan de slag is natuurlijk heel praktisch. En ook bij veel mensen de meest voorkomende manier om te ontharen. Maar bij het scheren of trimmen zitten een aantal nadelen. Het wordt nooit écht glad en voor je het weet heb je weer stoppeltjes. Daarnaast is het bij sommige plekken rondom de schaamstreek erg lastig om goed te scheren met een mesje of trimmer. Daarom hebben wij Intimate Hair Removal ontharingspoeder in ons assortiment. Een handige poeder wat, aangelengd met water omgezet wordt in een smeerbare crème, wat de haartjes direct doet oplossen. Gladder dan scheren en totaal pijnvrij, in tegenstelling tot waxen.

Waarom je schaamstreek scheren of ontharen? 

Bacteriën houden van warme en vochtige plekjes, dus dat maakt de schaamstreek een ideale verzamelplek voor bacteriën. Daarnaast kan je zweet nergens naartoe als je veel schaamhaar hebt. Door je schaamhaar weg te halen of te trimmen, geef je bacteriën minder kans om zich daar te nestelen. Dat is fris op de korte, maar zeker ook op de lange termijn. Je kunt jezelf namelijk veel beter reinigen en schoon houden. Dat geeft niet alleen een prettig gevoel voor jezelf, maar je eventuele partner kan dat waarschijnlijk ook waarderen. Naast dat het op gebied van hygiëne voordelen heeft, heeft het visueel gezien ook zo zijn voordelen. Als je ervoor kiest om je schaamhaar te laten groeien, zit je penis meer verstopt dan wanneer je je schaamstreek scheert of trimt. Lees hierover meer in Waarom mannen hun schaamhaar scheren!

Nabehandeling

Net als bij het scheren van het gezicht of andere delen van het lichaam is het belangrijk dat de huid voldoende aandacht krijgt nadat deze is geschoren. Het scheren van de huid zorgt immers voor een lichte beschadiging van het huidoppervlak. Door een voedende en kalmerende balsem te gebruiken, wordt de huid direct geholpen met het herstel en wordt voorkomen dat je jeuk en irritatie krijgt. De Rinz24 Intimate Care balsem is zo’n product. Deze kan na het scheren gebruikt worden in het intieme gebied.