Alles wat je moet weten over smegma

Laten we allereerst voorop stellen dat het aanmaken van smegma een natuurlijk proces is, meestal niet gevaarlijk is en door goede hygiëne ook weer gemakkelijk is op te lossen. Ondanks dat smegma over het algemeen dus geen kwaad kan, kan het wel ongemak, geurproblemen en jeuk veroorzaken. Hoe je aan smegma komt, maar nog belangrijker hoe je er weer vanaf komt lees je hier. 

Wat is smegma?

Smegma is een combinatie van dode huidcellen, talg en zweet die zich ophoopt in de huidplooien rond het geslachtsorgaan. Bij de mannen vormt deze witte substantie zich voornamelijk onder de voorhuid van de penis. Het produceren van smegma is een onderdeel van de lichaamsfunctie en betekent niet per definitie dat je een slechte hygiëne hebt. De smegma kan zich wel gaan ophopen als gevolg van een onhygiënisch lichaam. Daar moet je dus goed opletten! Smegma ontstaat doordat de talgklieren in je intieme zone talg gaan produceren. Dit talg dient als het ware als een beschermings- en smeermiddel van de huid. Na verloop van tijd kunnen zweet en dode huidcellen zich in dit talg gaan ophopen. Die combinatie noem je smegma. 

Moet ik mij zorgen maken over smegma? 

Het snelle antwoord is: nee, je hoeft je geen zorgen te maken als je smegma hebt. Het uitscheiden van smegma hoort bij de processen van het mannelijk lichaam. Je hoeft ook niet te schrikken als er een onaangename geur bij de witte afscheiding komt kijken. Wel zal je alert moeten blijven op problemen zoals verandering van kleur en/of geur. Zodra dat zich voor gaat doen of als je twijfelt over je klachten is het verstandig om een arts te raadplegen.

Wat kun je tegen smegma doen?

Jezelf goed schoonhouden is eigenlijk de enige oplossing om smegma te verwijderen en om ervoor te zorgen dat de smegma zich niet gaat ophopen. Dit doe je door de penis regelmatig, eigenlijk het liefst iedere dag, met lauw water schoon te maken. Schuif hierbij de voorhuid zo ver mogelijk naar achteren zodat je het eventueel opgehoopte smegma onder de voorhuid kunt verwijderen. Maak hierna de huid aan de rand van de eikel goed schoon. Gebruik hiervoor geen zeep, want dat kan de pH-waarde verstoren en dan ben je nog verder van huis. Gebruik in plaats daarvan RINZ24 Men’s Intimate Wash. Deze wash reinigt veel grondiger dan water en door de ultieme pH-waarde wordt het natuurlijke evenwicht rondom de intieme delen zelfs bevorderd. Na het gebruik van deze wash is het belangrijk dat je de penis goed afspoelt met water zodat er geen zeepresten achterblijven. Als je dan helemaal schoon bent, hoef je er alleen nog maar voor te zorgen dat je jezelf goed afdroogt. 

Voorkomen is beter dan genezen 

Omdat smegma-vorming een proces is wat nou eenmaal bij het mannelijk lichaam hoort, kun je het niet tegengaan. Toch zijn er een aantal zaken die invloed hebben op het ontstaan van smegma. Om je lichaam en specifiek je edele delen fris en gezond te houden kun je op de volgende punten letten: 

  1. Goed wassen en alles hygiënisch houden. De boel fris houden voorkomt smegma ophoping en de bijbehorende kans op infecties. 
  2. Producten die een irriterende werking op de huid hebben vermijdt 
  3. (overmatig gebruik van) Zeep vermijdt. Hoewel het belangrijk is om jezelf goed schoon te houden, kan het gebruik van zeep je pH- waarde uit balans brengen. RINZ24 Men’s Intimate Wash is speciaal ontworpen om mannen dagelijks een fris en schoon gevoel te bezorgen. En dit alleen met ingrediënten die het natuurlijke evenwicht bevorderen. 
  4. Loszittend en ademend ondergoed draagt. Strakke kleding kan ervoor zorgen dat de temperatuur gaat oplopen daar beneden. Door de warmte en vochtigheid kan het zo zijn dat de vorming van smegma toeneemt.