Voorhuid penis

De penis van de man bestaat aan de voorkant uit de eikel en de voorhuid. De voorhuid is een losse huidplooi welke de eikel bekleedt. Tijdens een erectie schuift de voorhuid naar achter. De voorhuid heeft ondermeer als functie de penis te beschermen. De voorhuid zorgt er voor dat er geen bacteriën bij de eikel komen en dat de eikel minder gevoelig is.

Bij mannen die besneden zijn, is de voorhuid verwijderd. De reden is dat in culturen waarin mannen besneden worden, wordt gedacht dat het verwijderen van de voorhuid hygiënischer is voor de eikel omdat er op deze wijze geen vuil tussen voorhuid en eikel kan gaan zitten.

Bij jonge jongens is de voorhuid nog verkleefd met de eikel. Pas rondom het derde jaar tot aan de puberteit groeien voorhuid en eikel los van elkaar.

Smegma wat is het?

Zowel bij vrouwen als bij mannen wordt er bij de geslachtsdelen smegma geproduceerd. Smegma wordt geproduceerd door klieren en dode huidcellen. Het is een witachtige, kaasachtige, substantie die bij onvoldoende hygiëne een stinkende geur veroorzaakt.

Bij mannen hoopt het smegma zich op tussen de voorhuid en de eikel. Als dit smegma niet regelmatig wordt verwijderd gaat het op de plek waar het smegma zit, steeds meer stinken. Er ontstaat een naar riekende geur. Er kan zelfs een pijnlijke infectie ontstaan. Het is nog onzeker, maar er bestaat in de medische wereld het vermoeden dat infecties van de glanspenis kunnen leiden tot peniskanker.

Smegma verwijderen

Het is aan te raden om het smegma regelmatig te verwijderen door de voorhuid van de penis schoon te maken. Het smegma kan verwijderd worden met een washand met lauw water of door de glanspenis onder de douchekop schoon te spoelen. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van washgel voor de mannelijke intieme delen.

Door dit als man regelmatig te doen, wordt een nare klacht voorkomen. Er ontstaan zo geen ontstekingen en het voorkomt scheurtjes in de voorpenis. Ook ontstaat er geen nare geur, welke het sociale- en sexleven in de weg kan zitten.

Toch een ontsteking?

Is er toch een ontsteking ontstaan aan de voorhuid van de penis of aan de eikel, dan is het altijd aan te raden om een bezoek aan de huisarts te brengen. Vele mannen hebben dit probleem: de huisarts is er bekend mee en het is niets om je voor te schamen.

Winkelwagen
0