Smegma

Elke jongen krijgt wel eens een keer last van smegma. Maar over smegma bestaan nogal wat vragen en vooroordelen. Sommige mensen denken namelijk dat smegma verband houdt met geslachtsziektes of andere nare infecties. Gelukkig heeft het niks te maken met geslachtsziektes, dus daar hoef je jezelf helemaal geen zorgen over te maken. Maar door de bacteriën die er ontstaan in smegma kunnen, als het niet wordt behandeld, wel tot infecties leiden. En ja, dat is minder prettig.

Smegma, wat is het?

Smegma is een mengsel van huidcellen, afscheiding en vocht, dit vocht kan urine zijn maar ook sperma. Dit mengsel vormt zich voornamelijk onder de rand van de eikel onder de voorhuid van de penis. Smegma komt voor bij vrijwel elk mannelijk zoogdier en dus ook bij mensen. Als het niet direct wordt verwijderd, dit kan heel gemakkelijk door het reinigen van de eikel, kan het een erg vieze geur verspreiden en zorgen voor infecties.

Smegma verwijderen

Smegma is in principe vrij eenvoudig te verwijderen, zeker als smegma maar net is ontdekt kan het vaak gewoon worden afgespoeld met water. Soms moet er met een washandje of een spons even over het smegma gewreven worden zodat echt alles uit de holtes en gaatjes is verwijderd. Als smegma niet direct wordt verwijderd kan het hardnekkiger worden en zijn soms speciale reinigingsmiddelen nodig die verkrijgbaar zijn op internet, de drogist of bij de apotheker.

Speciaal voor het reinigen van de eikel en het verwijderen van smegma is er een wash. Met deze wash ervaren veel gebruikers een blijvende afname van smegma. Bekijk de wash hier.

Smegma voorkomen

Nogmaals, smegma is een veel voorkomend en natuurlijk verschijnsel, je hoeft je er dan ook zeker niet voor te schamen als je het krijgt of hebt. Wel is het verstandig om regelmatig je voorhuid naar achter te trekken en de eikel en voorhuid goed te reinigen onder de douche. Op deze manier voorkom je dat ongewenst vuil en dode huidcellen zich ophopen onder de voorhuid wat weer kan leiden tot het vormen van smegma. Meestal is het afspoelen met lauw water voldoende, maar je kunt ook kiezen voor speciale shampoos of douchegels die zijn gemaakt voor de intieme delen. Deze shampoos kunnen veilig worden gebruikt onder de douche of in bad en zijn zeker niet schadelijk.

Winkelwagen
0